Dikkat Oyunları

Dikkat Oyunları

 

İşitsel Dikkat ve Dinleme Becerileri

  • HATIRLAMA OYUNU

Bu oyunda karşılıklı oturuyoruz. Çocuklarımıza ‘Sana 5 tane nesne söyleyeceğim.’ yönergesini veriyoruz ve birbiriyle alakasız 5 tane nesne söylüyoruz. ‘Söylediklerimden kaç tanesi aklında? Bana söyleyebilir misin?’ diye sorarak kaç tanesini hatırlayabileceğini değerlendiriyoruz. Bütün nesneleri hatırladığı noktada nesnelerin sayısını yavaş yavaş artırıyoruz. Düzenli oynandığında çocukların hatırladığı nesnelerin sayısı da artacaktır.

  • SORU SORMA OYUNU

Kısa, 1 paragraflık bir hikaye anlatıyoruz. Örneğin; Ayşe 11 yaşında, Erenköy’de ailesi ile birlikte büyük ve sapsarı bir binada, annesi, babası ve iki kız kardeşiyle birlikte yaşıyormuş. Hikayeyi tamamladıktan sonra, hikayedeki detaylar hakkında sorular soruyoruz. Çocuklarımız detayları hatırladıkça ve sorulara detaylı cevaplar verdikçe hikayelerimizi uzatıp karmaşıklaştırabiliriz. Böylelikle çocuklarımızın hem dinleme becerileri hem de işitsel dikkat becerilerini gelişiyor.

Görsel Dikkat

  • GÖRSEL BULMACA

Masanın üzerine çeşitle nesneler yerleştiriyoruz. Çocuğumuzdan masaya 1 dakika boyunca (3 ve 4 yaş gruplarında 2-3 dakikaya çıkartabiliriz) dikkatle bakmasını ve daha sonra hazır olduğunda arkasını dönmesini istiyoruz. Arkasını döndüğünde masadaki bir nesneyi alıyoruz. ‘Bak bakalım masanın üzerinde ne yok?’ yönergesini vererek çocuklarımızdan masadaki kayıp nesneyi bulmasını istiyoruz. İlerleyen oyunlarda aldığımız ve masaya koyduğumuz nesneleri çoğaltabilir veya koyduğumuz nesneleri boyut olarak küçültebiliriz.

  • GİYSİ BULMACASI

Çocuklarımızla karşılıklı oturup birbirimizin kıyafetlerini inceliyoruz. (Büyük yaş gruplarında 1 dakika, 3 ve 4 yaş gruplarında 2-3 dakika olabilir.) Sırayla birbirimize arkamızı dönüyoruz ve üzerimizdeki kıyafetler hakkında sorular soruyoruz. ‘Kolyem var mıydı? Varsa ne renkti?’ İlerleyen oyunlarda daha detaylı sorular sorabilirsiniz. Örneğin; ‘Çorabımın deseni ne renkti? Bileziklerimin taşları ne renkti?’ gibi.

  • HATIRLAMACA

Kağıdın üzerine basit nesneler (10 tane nesne çizerek başlayabilirsiniz) çizin. Bu nesnelerin her birini farklı bir renge boyayın. Kağıdı çocuğunuza verin ve 1 dakika incelemesi için zaman tanıyın. Daha sonra kağıdı elinden alarak 10 adet nesneyi hatırlayıp hatırlamadığını sorun. Eğer hatırlıyorsa bu nesneleri size saymasını isteyin. Daha sonra nesnelerle ilgili detayları sorabilirsiniz. ‘Resimdeki kalem ne renkti? Bebeğin saçları ne renkti?’ İlerleyen oyunlarda çizdiğin nesneleri veya soru tarzını karmaşıklaştırabilirsiniz. Örneğin; ‘Çizdiğim nesnelerden turuncu olan var mıydı? Varsa hangileriydi?’ gibi.

Bu ufak oyunların dışında, çocuklar için tasarlanmış kutu oyunlarını da deneyebilirsiniz. Piyasada, çocuklarımızın dikkat gelişimini destekleyen aynı zamanda eğlendiren, ailece oynayabileceğiniz oyunları bulabilirsiniz.

Derleyen ve Yazan: Gelişim Psikolojisi Uzmanı Bike Gizem Beşkardeşler

Fotoğraf: Jerry Wang / Kaynak: Unsplash